วันอาทิตย์ที่ 13 กุมภาพันธ์ พ.ศ. 2554

Making Khanom La


การทำขนมลา
ส่วนประกอบ :

1.ข้าวเจ้า
2.น้ำตาลทราย
3.น้ำผึ้ง
4.น้ำมันมะพร้าวใหม่ๆ (หรือน้ำมันอื่นๆ)
5.ไข่ต้ม (ใช้เฉพาะไข่แดง)


วิธีการทำขนมลา

1.ตีแป้งข้าวเจ้าผสมน้ำตาลทรายและน้ำตาลปี๊บในโคม

2.ตีแป้งกับน้ำตาลให้เข้ากันจนน้ำตาลละลายหมด

3.ตักแป้งใส่น้ำตาลในกระป๋องที่เจาะรู

4.ตั้งกระทะขนาดใหญ่ ไฟอ่อนๆ เมือกระทะร้อนได้ที่เอาน้ำมันผสมไข่แดงทาในกระทะให้ทั่ว

5.หลังจากนั้นโรยแป้งลงในกระทะที่ร้อนกำลังดี โดยโรยวนไปวนมาให้ทั่วกระทะ ตั้งไว้ประมาณ 2 วินาทีจนกว่าแป้งจะเหลืองสุก แล้วใช้ไม้แหลมมวนให้เป็นรูปรังนกและวางในถาดรอให้เย็นแล้วนำไปบันจุในถุง


ประวัติ

ขนมลา เป็นขนมไทยทางภาคใต้ชนิดหนึ่ง ชื่อของขนมลา อาจจะไม่ค่อยคุ้นหูคุ้นตาบุคคลโดยทั่วไปมากนัก แปลกทั้งชื่อและรูปแบบเนื่องจาก เพราะเป็นขนมพื้นบ้านของท้องถิ่น เมื่อก่อน อาจจะรู้จักกันเพียงคนภาคใต้ โดยเฉพาะอำเภอปากพนัง จังหวัดนครศรีธรรมราช แหล่งที่ทำขนมลากันมาก นับตั้งแต่อดีตจนถึงปัจจุบันที่ได้มีการบันทึกเอาไว้มีเพียงแห่งเดียวในประเทศไทย คือขนมลาบ้านหอยราก ปัจจุบันคือชุมชน(บ้านศรีสมบูรณ์) ตำบลหูล่อง อำเภอปากพนัง จังหวัดนครศรีธรรมราช ชุมชนบ้านศรีสมบูรณ์ อยู่ในเขตชุมชนชนบท คือหมู่ที่ 2 บ้านศรีสมบูรณ์ ตำบลหูล่อง อำเภอปากพนัง จังหวัดนครศรีธรรมราช อาชีพของประชาชนส่วนใหญ่เดิมคือการเกษตรทำนา ต่อมาทำนากุ้ง แต่การทำขนมลา เป็นอาชีพดั้งเดิม ซึ่งเริ่มทำมาประมาณเป็นร้อยๆปี ชุมชนนี้มีชื่อเสียงด้านการทำขนมลาในระดับแถวหน้า และมีรสชาติอร่อยมากสืบทอดมาถึงปัจจุบัน ปัจจุบัน ขนมลาบ้านศรีสมบูรณ์ เป็นสินค้าที่ทำรายได้ให้กับชุมชน และยังเป็นสินค้า OTOP ของตำบลหูล่อง อำเภอปากพนัง จังหวัดนครศรีธรรมราช แต่เทคนิคและขั้นตอนการทำขนมลาให้มีคุณภาพได้รสชาติเป็นที่ยอมรับของคนทั่วไปในปัจจุบันขึ้นอยู่กับความชำนาญและประสบการณ์ของแต่ละคน



Making Khanom La

Ingredients

1. Flour
2. Sugar
3. Honey
4.Coconut oil ( or other oil)
5. Boiled egg (use only yolk)



How to make Khanom La

1. The first, mix flour with sugar and whip.

2. Then whip flour and sugar until dissolved.

3. Next, Take flour put in the hole can.

4. After that, take a pan on the stove heat, and take oil mix yolk to paint in around the pan.

5. Finally sprinkle the flour into the pan that heat is good. The sprinkling flour should be sprinkle around the pan. Set for about 2 minutes until the dough is cooked yellow. Then use a long wood or aluminum roll to form a nest and put in the salver to wait cool then take to contain in the plastic ready to sell.



History

Khanom La is Thai dessert of a kind in the South, Khanom La’s name may not be familiar to a person familiar with very common. Weird name and format as it’s a traditional local sweets before a person may be known to the South. Especially Phanang district. Nakhon Si Thammarat. Sources dessert each other a lot. The past and present have been saved, only one in Thailand Dessert is a root shell leave home. Current is a community (home Srisomboon) Sub-district, Pak Phanang Hu. Sri complete community. Live in rural communities is among the District 2 House Srisomboon, Hu Pak Phanang district. Occupation of most people was agriculture farming. Later shrimp farming. But dessert la Is a traditional occupation. Which started at about a hundred years. This community is known for its dessert ass in the front row. And a very delicious dessert now passed on to the current Sri leave home completely. A product that revenue to the community. And also the OTOP products of the parish Hu Pak Phanang district. However, techniques and procedures to make candy ass taste for quality acceptable to the people now depend on the expertise and experience of each individual.

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น